ONTBOSSING AMAZONE IN EEN JAAR GESTEGEN

20 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 20 november 2021–Ā De ontbossing in het Amazone-regenwoud van BraziliĆ« isĀ tussen augustus 2020 en juli 2021 met bijna 22 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor,Ā zei het nationale ruimteonderzoeksinstituut INPE.Ā De ontbossing bereikte daardoor het hoogste niveau inĀ vijftien jaar.

Het INPE schat op basis van onderzoek vanuit de ruimte dat tussen 2020 en 2021 zoā€™n 13.235 vierkante kilometer bos verloren is gegaan in het Amazonegebied.
Dat was de grootste strook sinds er tussen 2005 en 2006 14.286 vierkante kilometer werd gekapt.
Op de VN-klimaattop in Glasgow deze maand, COP26, heeft de Braziliaanse regering de belofte gedaan de illegale ontbossing in 2028 te beƫindigen, een doelstelling die een agressieve jaarlijkse vermindering van het bomenkappen vereist.
In de aanloop naar de top had de Braziliaanse regering nog gesuggereerd dat het geleidelijk de ontbossing in het Amazonegebied onder controle krijgt.
ā€œDeze cijfers bewijzen dat ontbossing nog steeds een uitdaging is voor ons en dat we krachtiger moeten optreden tegen illegaal kappenā€, zei minister van Milieu Joaquim Pereira Leite donderdag.
Mauricio Voivodic, hoofd van het Wereldnatuurfonds in BraziliĆ«, vertelde dat de cijfers ā€œhet echte BraziliĆ« dat de regering van president Jair Bolsonaro probeert te verbergen met denkbeeldige acties en pogingen tot greenwashing in het buitenlandā€ blootleggen.
ā€œWat de realiteit laat zien,ā€ zei hij, ā€œis dat de regering van Bolsonaro de vernietiging van het Amazone-regenwoud heeft versneld.ā€