PATIENTEN IN ZIEKENHUIZEN IN HAITI DE DUPE VAN BRANDSTOF-SCHAARSTE

4 November 2021

Comments: 0

Donderdag 4 november 2021– Het falen van rijke landen om de beloofde 100 miljard dollarĀ per jaar op te hoesten om kwetsbare landen te helpen deĀ klimaatverandering het hoofd te bieden, heeft dodelijkeĀ gevolgen, zei de premier van Barbados maandag op de COP26-top in Glasgow.

De gevolgen van door het klimaat versterkte droogtes, hittegolven, overstromingen en bosbranden worden “gemeten in levens en middelen van bestaan ā€‹ā€‹in onze gemeenschappen en dat, mijn vrienden, is immoreel en onrechtvaardig”, vertelde Mia Mottley aan meer dan 120 wereldleiders die de kritieke 13-daagse onderhandelingen begonnen.

Tientallen kleine eilandstaten en grote laaggelegen steden over de hele wereld worden ook blootgesteld aan de existentiƫle dreiging van superstormen, die destructiever worden door stijgende zeeƫn.

Rijke landen deden voor het eerst de toezegging van $ 100 miljard in 2009, maar vielen $ 20 miljard kort voor hun deadline van 2020 af.

Vorige week hebben ze in een herziene schema een plan opgesteld om het doel pas in 2023 te bereiken.

Dergelijke vertragingen, een gebrek aan middelen voor aanpassingsbehoeften en het grote aandeel in de vorm van leningen in plaats van subsidies hebben een oude kloof tussen ontwikkelingslanden en rijke landen die worstelen om een ā€‹ā€‹gemeenschappelijke basis te vinden, vergroot.

De opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad Celsius – het ambitieuze doel van de Overeenkomst van Parijs van 2015 – is een absolute noodzaak, vervolgde ze.

“2C is een doodvonnis voor de mensen van Antigua en Barbuda, voor de mensen van de Malediven, van Dominica en Fiji, van Kenia en Mozambique, en ja, voor de mensen van Barbados.”