Polen arresteert zo’n honderd migranten uit Belarus en zet ze gevangen

18 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 18 november 2021- Poolse strijdkrachten hebben in de nacht van woensdag op donderdag ongeveer honderd migranten opgepakt omdat ze probeerden vanuit Belarus de grens over te steken, laat het Poolse ministerie van Defensie donderdag weten. De migranten zijn gevangengezet. De Belarussische president Alexander Lukashenko zet migranten in om een ruzie met de Europese Unie over sancties vanwege mensenrechtenschendingen in Belarus uit te vechten.

Lukashenko heeft sinds de zomer Syriërs, Irakezen, Afghanen en migranten uit onder andere Afrikaanse landen Belarus binnengehaald met als enige doel ze zo snel mogelijk richting het Westen te sturen. Aan de grens verblijven enkele duizenden migranten en vluchtelingen in de vrieskou. Volgens Polen heeft het regime van Lukashenko hen met mensensmokkelmethoden naar Belarus gehaald om ze als “wapen” in te zetten bij de grens, als vergelding voor de EU-sancties. De afgelopen dagen waren er geregeld confrontaties. Het Poolse leger heeft traangas en waterkanonnen ingezet. “Belarussen dwongen de migranten met stenen te gooien naar Poolse soldaten om ze af te leiden”, verklaart het Poolse ministerie. Daarop zou een groep migranten een paar honderd meter verderop geprobeerd hebben de grens bij het dorp Dubicze over te steken.

De Poolse regering sprak woensdag de vrees uit dat de migrantencrisis maanden, zo niet jaren kan voortduren. Premier Mateusz Morawiecki waarschuwt een dag later in de Duitse krant Bild voor een stroom van “miljoenen” migranten naar Europa, met name Duitsland, als het grensbeleid laks blijft. Hij sluit niet uit dat dat leidt tot een oorlog, verwijzend naar de toenemende “provocaties” van Belarussische troepen.

De migranten komen vooral uit Irak en Syrië. De landen waaruit ze vertrekken, zoals Irak, Turkije en Libanon, hebben onder druk van de EU maatregelen genomen om de toestroom in te dammen. Libanon heeft luchtvaartmaatschappijen geïnstrueerd alleen nog reizigers met een visum of verblijfsvergunning naar Belarus te laten vliegen. Irak maakte begin deze week bekend in Belarus gestrande landgenoten terug te halen. Een eerste vlucht staat gepland op donderdag. Irak haalt honderden landgenoten op uit Belarus. Ze keren vrijwillig terug omdat ze er niet in slagen de EU binnen te komen via de zwaarbewaakte grens met Polen.

De Iraakse regering had de stap eerder deze week aangekondigd. Een toestel van Iraqi Airways neemt donderdagmiddag naar schatting 430 migranten, vooral Koerden, mee naar Erbil en Bagdad. Nederland heeft Polen hulp aangeboden bij de bescherming van zijn grens met Belarus. De regering in Warschau is tot dusver echter niet ingegaan op het aanbod, zei demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer.