Premier Soedan weer aan de macht

23 November 2021

Comments: 0

Dinsdag 23 november 2021- Abdallah Hamdok is opnieuw de premier van Soedan. Hij ondertekende zondag, in de hoofdstad Khartoem, een formeel akkoord met putschleider generaal Abdel Fattah al-Burhane. Hamdok moest vertrekken na de staatsgreep van het leger op 25 oktober.

Legerbaas Abdel Fattah al-Burhan had toen de Soedanese burgerregering van Hamdok aan de kant geschoven om zelf de macht in handen te nemen. Sinds het afzetten van president Omar al-Bashir was Burhan al de belangrijkste leider in het land. Na een maand huisarrest maakte de premier een kort publiek optreden aan de zijde van de generaal.

Ze verklaarden tijdens de ondertekeningsceremonie in het presidentieel paleis dat ze zullen ijveren om de democratische transitie opnieuw op gang te trekken. Volgens het akkoord zal Hamdok een regering met burgers samenstellen; of ook het leger vertegenwoordigd zal zijn in de regering is niet duidelijk. Alle politieke gevangenen van de staatsgreep  van eind oktober zullen vrijgelaten worden. Voor het presidentieel paleis waren intussen duizenden betogers opgedaagd om tegen de coupplegers te betogen.

Ondanks de terugkeer van de premier, die eerder op de dag al bekendgemaakt was door bemiddelaars, zette de politie traangas in tegen de betogers. Het straatprotest houdt dus aan. Abdallah Hamdok was in 2019 premier geworden nadat een militair-burgerlijk overgangsbewind aan de macht gekomen was toen dictator al-Bashir van de macht verdreven was.