Regering Santokhi- Brunswijk buigt zich over wijziging kiesstelsel

15 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 15 november 2021- De regering Santokhi- Brunswijk buigt zich over de wijziging van het kiesstelsel. Dit gaf het staatshoofd onlangs aan in DNA. Volgens Santokhi is een sterk team bestaande uit deskundige, ervaren juristen en gewezen autoriteiten, bezig een gedegen studie te maken van de grondwet en het kiesstelsel.

Diverse politieke partijen hebben vaker hun stem laten horen over het kiesstelsel in Suriname. Dat was tijdens de laatstgehouden verkiezingen ook het geval. Een van de heikele punten is de zetelverdeling in DNA. De stem van een Surinamer die in Paramaribo woont zou evenveel waarde moeten hebben als die van een ander district. Verder geven partijen ook aan dat het niet zo mag zijn dat voor een zetel in DNA de Surinamer die in district Brokopondo woont met 1.775 stemmen als gekozen wordt verklaard, terwijl de Surinamer die in Wanica woont 10.135 stemmen moet behalen, wil hij gekozen zijn. President Santokhi geeft aan dat tijdens het onderzoek ook rekening gehouden zal worden met de gevoelens van de gemeenschap bij dit onderwerp.