Surinaams en Frans leger zetten samenwerking ook in 2022 voort

29 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 29 november 2021- De waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger (NL), kolonel Henri van Axeldongen, en generaal-majoor Xavier Buisson, de hoogste militaire leider van de Franse strijdkrachten in Frans-Guyana, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend over de voortzetting van de bestaande militaire coöperatie tussen de twee legers voor het jaar 2022.

Generaal-majoor Buisson was het afgelopen week met zijn delegatie te gast in Suriname in verband met de tiende Regionale Vergadering inzake Militaire Uitwisseling Suriname – Frankrijk/ Frans- Guyana (X RREM). Er zijn afspraken gemaakt met betrekking tot opleidingen en trainingen voor het NL, gezamenlijke rivierpatrouilles, informatie uitwisselen, werkbezoeken en deelname aan activiteiten in verband met feestdagen in Frans-Guyana. Van Franse zijde zal een delegatie volgend jaar wederom deelnemen aan de parade in verband met 47 jaar staatkundige onafhankelijkheid.

Vrijdagochtend maakte de Franse delegatie haar opwachting bij defensieminister Krishna Mathoera. Daarbij was ook aanwezig chargé d’affaires José Gomez.  Diverse veiligheidsvraagstukken zijn hierbij aan de orde gekomen. De bewindsvrouw benadrukte dat de samenwerking van bijzonder belang is voor Suriname, omdat we niet alleen een grens delen, maar ook cultuur, een samenleving, flora en fauna. De militaire coöperatie tussen de twee landen dateert terug naar 1992 en is gebaseerd op professionaliteit, vertrouwen, vriendschap, wederzijds respect en wederzijds voordeel. Deze coöperatie is in de loop der jaren verder gaan versterken.