Toename huiselijk geweld tijdens corona pandemie

27 November 2021

Comments: 0

Zaterdag 27 november 2021- Tijdens de coronapandemie is er wereldwijd meer huiselijk geweld gemeld. Dit concludeert de internationale hulporganisatie Oxfam Novib op basis van een onderzoek dat donderdag is gepubliceerd. De hulporganisatie vindt dat overheden te weinig doen om geweld tegen te gaan en is vooral bezorgd over de veiligheid van vrouwen, meisjes en lhbt-ers.

De organisatie deed onderzoek naar het aantal meldingen over geweld – inclusief huiselijk geweld – tegen vrouwen, meisjes en lhb-ers in tien landen. In Maleisië verslechterde de situatie het snelst. Daar werd tijdens de eerste maanden van de coronapandemie meer dan twee keer zo vaak melding gemaakt van geweld (een stijging van 111 procent). Ook in Colombia (79 procent meer meldingen), Italië (73 procent meer meldingen) en Zuid-Afrika (69 procent meer meldingen) werd fors meer geweld gesignaleerd.

In de overige landen Argentinië, Tunesië, China, Somalië, het Verenigd Koninkrijk en Cyprus steeg het aantal meldingen met 25 tot 50 procent. Uit het rapport blijkt volgens Oxfam Novib dat verschillende landen ondanks beloftes geen serieuze maatregelen hebben genomen om dit geweld aan te pakken. Van de 26,7 miljard dollar die regeringen en donoren vorig jaar in de bestrijding van de pandemie hebben gestoken, is volgens de organisatie “slechts 0,0002 procent besteed aan de bestrijding van huiselijk geweld”. De organisatie roept overheden op meer te doen, zoals investeren in vrouwenrechtenorganisaties en feministische bewegingen.