Totale lockdown in Oostenrijk, verplichte vaccinatie vanaf februari

19 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 19 november 2021 – Oostenrijk gaat vanaf maandag in een totale lockdown. Dat heeft bondskanselier Alexander Schallenberg bekendgemaakt. Ook gaat het land een nationale vaccinatieplicht invoeren. Die plicht gaat op 1 februari volgend jaar in.

Het gaat niet goed met de coronacijfers in Oostenrijk: het land heeft de meeste besmettingen van heel Europa. Daarom gaat het land vanaf maandag in lockdown, voor maximaal 20 dagen.

‘Overtuigen lukt niet’
Ook komt er een vaccinatieplicht in het hele land. Wie op 1 februari volgend jaar nog niet gevaccineerd is tegen corona, wordt verplicht toch een prik te nemen.

“Het is niet gelukt genoeg mensen te overtuigen zich te laten inenten”, zei Schallenberg. “We moeten de realiteit onder ogen komen. Daarom hebben wij een zeer moeilijke beslissing genomen. Er komt een nationale vaccinatieplicht.”

De vaccinatiegraad in Oostenrijk is laag: 74 procent van de mensen boven de 12 is volledig gevaccineerd. In Nederland is dat 83 procent. Volgens de Wiener Zeitung is Oostenrijk überhaupt sceptischer over vaccinaties dan veel andere landen. Daarbij voert de rechts-populistische partij FPÖ al geruime tijd een anti-vaccinatiecampagne. Op plekken waar die partij populair is, zijn relatief weinig mensen gevaccineerd.

Al lockdown voor ongevaccineerden
Afgelopen maandag werd er al een lockdown ingevoerd voor mensen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Zij mogen alleen nog naar buiten voor boodschappen, lichaamsbeweging en als het nodig is voor hun werk.

Oostenrijk was het eerste land dat een ‘2G-beleid’ invoerde. In dat beleid kunnen alleen mensen die gevaccineerd of genezen zijn van corona een coronapas of QR-code krijgen, die je bijvoorbeeld nodig hebt om een restaurant te bezoeken.

In de meeste andere landen, waaronder Nederland, geldt een 3G-beleid, waarbij je ook met een negatieve coronatest een QR-code kunt krijgen. Maar ook hier wordt gesproken over het invoeren van 2G.

-rtlnieuws.nl-