Tumult over Surinaamse culturele presentatie op Dubai Expo 2021

19 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 19 november 2021- Christine van Russel-Henas is niet te spreken over een filmpje dat rond circuleert op sociale media. In dat filmpje is te zien, hoe Ivan Tai-Apin uitleg geeft aan een groep bezoekers van de Dubai Expo 2021, over de Afro-Surinaamse klederdracht.

In gesprek met de Ware Tijd, geeft zij aan dat het haar pijn doet. Zij geeft aan al jaren bezig te zijn geweest met het verhaal over de koto die na de afschaffing van de slavernij is ontwikkeld en absoluut niets te maken heeft met wives of slave owners. En tot haar verbazing wordt het wel gezegd op de Dubai Expo 2021.

Naast het verkeerd overbrengen over het koto-verhaal, ging het ook verkeert met de storytellingpresentatie van Tanuya Manichand. Laats genoemde, heeft in het Surinaams paviljoen eerbetoon gebracht aan enkele legendarische Surinaamse vrouwen waaronder: Suzanne Duplessis, Elizabeth Samson en Maxi Linder. Christine, laat optekenen dat Duplessis bekend staat om haar wreedheid jegens slaven. Terwijl Samson de eerste zwarte vrouw was die zelf slavernij bedreef, daarmee haar rijkdom vergaarde en alles eraan deed om met een witte man te kunnen trouwen. En Maxilinder ondersteunde weliswaar arme studenten, maar verdiende als prostituee haar brood, aldus Christine.

Voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) Arman Zunder, geeft aan dat er niet voldoende advies is gevraagd bij instanties alvorens de artiesten zijn vertrokken naar de Expo. Cultuurdirecteur Rosilene Daan geeft aan, wat het cultuur gedeelte betreft,  het niet met ondersteuning of kennis van het directoraat cultuur gepaard is gegaan.