Verhoging bierproductie kan grote bijdrage leveren aan CHP

19 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 19 november 2021- De ontwerpwetswijziging van de Bieraccijns-wet, is vanmiddag kamerbreed aangenomen in De Nationale Assemblee. Het verhogen van de bierproductie naar 500.000 hectoliter oftewel 50 miljoen liter per jaar, zal een wezenlijke bijdrage leveren, aan zowel het Crisis en Herstelplan als de Foreign Direct Investment. Dit presenteerde assembleelid Asiskoemar Gajadien, vandaag in De Nationale Assemblee.

Het parlement heeft zich vandaag gebogen over de ontwerpwetswijziging van de Bieraccijns-wet 1954, die voor het laatst in 2005 is gewijzigd. In de huidige wet is opgenomen dat de accijns 50 US-dollar bedraagt per hectoliter bij een  productie van 20.000 hectoliter. Dit zal met een verhoogde productie veel meer bijdragen, legde Gajadien uit.

Enkele assemblee-leden hebben meer uitleg nodig alvorens mee te kunnen gaan met de uitleg van Gajadien. Parlementariër Cheryl Dijksteel wilde onder andere weten wat het verband is tussen een verhoogde productie met lagere accijnzen.

Volgens Gajadien heeft de Surinaamse Bierbrouwerij NV zelf de prijzen gepresenteerd. Dit was het antwoord op de vraag van NDP-parlementariër Melvin Bouva. Op basis van die presentatie kan er beoordeeld worden wat de uitkomst zal zijn. Gajadien gaf ook antwoord op andere vragen van zijn collega’s.