VS willen oliereserves aanboren

26 November 2021

Comments: 0

Vrijdag 26 november 2021-Ā Dat de Verenigde Staten en andere landen hun strategischeĀ oliereserves gaan aanboren om een schaarste op de oliemarkten weg te werken, zal een grote hulp zijn voor Amerikanen die zich zorgen maken over de hogereĀ brandstofprijzen. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een toespraak in het Witte Huis.

Volgens Biden zal het wat tijd kosten, maar gaan de prijzen aan de pomp op termijn omlaag.Ā De oplopende brandstofprijzen, maar ook de oplopende prijsstijging, doen de populariteit van Biden geen goed.Ā De VS maakten bekend 50 miljoen vaten ruwe olie uit de Amerikaanse voorraden te halen.Ā Ook China, Japan, India, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk zullen olie uit hun reserves vrijgeven.

Biden noemde het onaanvaardbaar dat oliemaatschappijen het verschil tussen groothandelsprijzen en consumentenprijzen in eigen zak steken.Ā De daling van de groothandelsprijzen leidt volgens hem namelijk niet tot lagere prijzen aan de pomp.Ā De gecoƶrdineerde aanpak rond de oliereserves zal volgens de president helpen het gebrek aan aanbod aan te pakken.Ā De piek in benzineprijzen moet daarbij sneller voorbij zijn dan tijdens eerdere pieken.