Wereld dag van de man staat in teken gezondheid mannen

3 November 2021

Comments: 0

Woensdag 3 november 2021– Vandaag is ‘Wereld dag van de Man’ (Men’s World Day). Op deze dag staat wereldwijd de gezondheid van de man centraal. Het doel van deze dag is dat de man zich intensiever met zijn gezondheid gaat bezighouden. Volgens Mukesh Simbhoedatpanday, huisarts tevens voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) bezoeken mannen weinig een arts. Simbhoedatpanday zegt dat dit kan liggen aan verschillende factoren.

Volgens hem ervaren mannen ook een overgangsfase, en dat de overgang te merken is aan het uiterlijk van mannen, de afname van het uithoudingsvermogen en ook aan de afname van de spiermassa. Panday zegt dat mannen niet openlijk praten over hun gezondheid en dat er een drempel is.

De ‘Werelddag van de Man’ werd in 2000 in het leven geroepen door de andrologen van de universiteit van Wenen. Andrologie verwijst naar mannelijkheid, een speciaal gebied van de geneeskunde dat zich bezighoudt met de reproductieve functies van mannen. Op deze dag is er speciaal aandacht voor de lagere levensverwachting van mannen ten opzichte van vrouwen. De meeste mannen in onze samenleving zijn niet op de hoogte van deze dag. Enkele mannen hebben aangegeven inderdaad zelden tot helemaal niet een arts bezoeken. Enkele mannen vinden het een bijzondere eer dat er op deze dag aandacht wordt besteed aan de gezondheid van de man.