Wereldwijd wordt er minder gerookt

18 November 2021

Comments: 0

Donderdag 18 november 2021-Ā Er zijn wereldwijd steeds minder rokers.Ā Zo staken vorig jaar 1,3 miljard mensen geregeld een sigaretĀ op, terwijl dat er in 2018 nog 1,32 miljard waren.Ā Dat constateert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

ā€œHet is heel bemoedigend om te zien dat er elk jaar minder mensen tabak gebruiken, maar we hebben nog een lange weg te gaan en tabaksproducenten zullen elke truc blijven gebruiken om de gigantische winsten die ze maken met hun dodelijke waren te verdedigenā€, zegt WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Het aantal rokers zal naar verwachting terugvallen naar 1,27 miljard in 2025.Ā Daarmee zou het aantal tabaksgebruikers in zeven jaar tijd met 50 miljoen zijn verminderd, terwijl de wereldbevolking groeit.Ā In 2000 rookte nog bijna een derde van de wereldbevolking ouder dan 15 jaar.Ā Dat zou in 2025 naar verwachting nog een vijfde zijn.Ā Ā Onder mannen rookt 36,7 procent en onder vrouwen 7,8 procent.

Wereldwijd roken 38 miljoen kinderen in de leeftijdsgroep 13 tot 15 jaar.Ā Tabak doodt jaarlijks naar schatting 8 miljoen mensen.Ā Dat aantal zal volgens het rapport de komende jaren nog stijgen.

De WHO roept landen daarom op om verdere maatregelen te nemen die roken minder aantrekkelijk maken, zoals hogere accijnzen, een advertentieverbod en waarschuwingen op sigarettenpakjes.