Wereldwijde toename diabetes volgens WHO rapportages

15 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 15 november 2021- Wereldwijd is in de afgelopen tien jaar een duidelijke toename van het aantal mensen met diabetes te merken. Dit tonen de rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Diabetes federatie (IDF) aan. In het kader van  wereld diabetes dag afgelopen zondag 14 november, was het thema in Suriname dit jaar:” toegang hebben tot de diabetische zorg”.

In 2010 waren er 285 miljoen mensen met diabetes.  In 2019 was het 463 miljoen . Een op de 11 volwassenen op aarde lijdt aan diabetes, een cijfer dat sinds het einde van de vorige eeuw is verdubbeld. Diabetes type 2 komt het meest voor: naar schatting 90% van alle diabetici. Daarbij moet worden opgemerkt dat in 2019 één op de twee volwassenen (50,1%) niet wisten dat ze met de ziekte leefden. 4 van de 5 mensen met Diabetes Mellitus leven in lage tot middeninkomenslanden zoals Suriname. Leon Brunnings voorzitter van de Nierstichting Suriname, zegt dat er een verband is tussen nierfalen en diabetici.

Een gezonde levensstijl is een van de belangrijke pijlers om diabetes te mitigeren.De multidisciplinaire preventieve zorg moet ervoor zorgen dat de persoon bewust wordt hoe belangrijk een gezonde leefstijl op de lange termijn is. Hierdoor kan meestal voorkomen worden dat complicaties zoals zenuwuitval in de voeten, amputaties, nierfalen of een beroerte ontstaan. Hart- en vaatziekten zijn nog wel doodsoorzaak nummer 1 maar een slecht gereguleerde diabeet die behandelvoorschriften niet in acht neemt, is een tijdbom. Volgens Brunnings zal de stichting er alles aan doen om risicogroepen vroegtijdig te identificeren en begeleiden.