Wetenschapper pleit voor betrokkenheid milieu wetenschap bij  duurzame economische ontwikkeling

3 November 2021

Comments: 0

Woensdag 3 november 2021– Klimaatverandering is een belangrijk aspect voor Suriname. Met duurzame economische ontwikkeling moet verantwoordelijk mee worden omgaan, zegt Professor Christiaan Max Huisden van het Anton de Kom Universiteit van Suriname (ADEK). Huisden pleit ervoor, dat Milieu Wetenschappen ook betrokken wordt bij de olievondsten en offshore activiteiten, omdat ze binnen het milieuaspect vallen.

De kust van Suriname komt door de stijging van de zeespiegel steeds onder water te staan. Mangrove aanplanten is één van de belangrijkste opties die kan helpen bij klimaatverandering, omdat de bomen makkelijk in zout water groeien. Professor Huisden geeft aan, dat mangrovebomen ook beschermd moet worden. Ze bieden een habitat aan diersoorten en de leefomgeving.

1,5 graden Celsius is de berekening die gemaakt is en die zal zorgen voor klimaatverandering en de opwarming van de aarde. De temperatuurstijging op aarde zorgt voor een heleboel calamiteiten, zoals bosbranden, externe droogte, zware regenval en overstromingen. Huisden benadrukt dat Suriname op een verantwoorde en duurzame manier moet werken aan het halen van de target zodat de temperatuur niet boven 1.5 graden Celsius stijgt.