2 december: Internationale dag van de afschaffing van de slavernij

3 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 03 december 2021- Wereldwijd wordt er op 2 december stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. Deze is officieel eeuwen geleden afgeschaft, maar tegenwoordig heeft het andere vormen aangenomen. Volgens historicus Mildred Caprino moeten we bewuster worden van wat moderne slavernij is. Als personen dat niet weten zullen zij altijd geconfronteerd worden met ellendige situaties.

Het is daarom ook van belang dat er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende onderwerpen die vallen onder moderne slavernij, zoals kinderarbeid. Volgens Judith Dragtenstein, hoofd van de afdeling bestrijding zware criminaliteit, is er in Suriname wel sprake van kinderarbeid, maar niet zoals dat het geval is in het buitenland.

Door de reisbeperkingen die de Covid-19-pandemie met zich meebrengt, zijn er een heleboel buitenlanders gestrand in Suriname. De meeste van deze personen verblijven gratis in hotels, maar zij moeten zelf zorgen voor hun levensonderhoud. Hierdoor zijn, volgens Dragtenstein, veel van de buitenlandse vrouwen op verschillende locaties in stad en land, actief als sekswerkers.

Er is hulp van de samenleving nodig om verdachte situaties door te geven aan het KPS, zodat zowel kinderen als volwassenen worden gered uit een benarde situatie.