22 jaar cel voor Braziliaanse nachtclubeigenaar wegens brand met 242 doden

11 December 2021

Comments: 0

Zaterdag 11 december 2021- In Brazilië zijn vier mannen vrijdag veroordeeld voor hun rol bij een dodelijke brand in een discotheek in 2013. Bij de brand kwamen 242 mensen om het leven, onder wie vooral jongeren. De mannen zijn volgens de rechter schuldig aan moord en poging tot moord.

De veroordeelden zijn de twee eigenaren van de discotheek en twee bandleden. De eigenaren kregen gevangenisstraffen van 22,5 en 19,5 jaar. De beide muzikanten werden ieder veroordeeld tot 18 jaar cel. De brand in discotheek Kiss in de stad Santa Maria, in het zuiden van Brazilië, ontstond toen leden van een band tijdens hun optreden vuurwerk afstaken.

Vonken sloegen over naar het plafond, waarin zeer brandbaar isolatieschuim verwerkt was. Het brandende schuim veroorzaakte een giftige rook die zich door de ruimte verspreidde. De discotheek had maar één nooduitgang en de brandblusser waarmee een beveiliger de vlammen wilde bestrijden was kapot. De meeste mensen zouden zijn omgekomen door inademing van giftige dampen. Ook zouden mensen elkaar hebben vertrapt, omdat zij in paniek probeerden de enige nooduitgang in het gebouw te vinden.

Tijdens het proces, dat tien dagen duurde, getuigden veertien overlevenden over de gebeurtenissen. Sommigen toonden in de rechtszaal de littekens die ze aan de brand hebben overgehouden.