Bijna duizend zwangeren met corona in ziekenhuis beland

25 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 25 december 2021 – Nederlandse ziekenhuizen hebben sinds het begin van de coronapandemie 958 zwangere vrouwen met corona behandeld. Bijna een op de vijf van hen moest naar de ic of naar de obstetrische high care (intensieve zorg voor zwangeren), blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie & Gynaecologie (NVOG). Voor zover bekend gaat het grotendeels om ongevaccineerde vrouwen.

De cijfers variëren door de tijd heen. Vanaf juni tot aan begin december, toen de deltavariant dominant was, kreeg de helft van de opgenomen zwangere vrouwen te maken met vroeggeboorte. De moeder of het kind was in slechte conditie en daarom werd de baby eerder gehaald. In één geval is een zwangere vrouw aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

Niet alle 958 zwangeren moesten naar het ziekenhuis vanwege hun corona-infectie. 56 procent werd opgenomen vanwege andere problemen, zoals te vroeg gebroken vliezen.

Ziekenhuizen zijn gevraagd om vanaf 1 mei alleen de positief geteste zwangeren die vanwege coronaklachten zijn opgenomen te registeren. Ook melden ziekenhuizen het aantal opgenomen coronapatiënten bij wie het ongeboren kind in de baarmoeder is gestorven.

Bijna alle zwangere vrouwen in het ziekenhuis waren ongevaccineerd
Ziekenhuizen hoeven de vaccinatiestatus van hun patiënten niet door te geven. Uit de cijfers die de NVOG heeft, blijkt dat voornamelijk ongevaccineerde zwangeren een groot risico lopen. Van 1 juni tot nu is van 68 zwangere vrouwen in het ziekenhuis bekend of zij gevaccineerd zijn. 67 hadden geen coronaprikken gehaald.

Van de 40 zwangere vrouwen die in dezelfde periode op de ic lagen, weet de NVOG van 29 mensen of ze zijn geprikt. Alle 29 zwangeren waren ongevaccineerd.

“Gevaccineerde zwangeren lopen nauwelijks risico op opname in het ziekenhuis”, schrijven onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie. “Zwangeren en vrouwen met een kinderwens moeten dan ook dringend worden geadviseerd om zich, conform de landelijke adviezen, te laten vaccineren.”

“Het is verklaarbaar dat mensen terughoudend zijn met een vaccin”, zegt een woordvoerder van de NVOG. “Tijdens de zwangerschap horen vrouwen steeds waar ze voorzichtig mee moeten zijn en wat er allemaal niet mag. Dan vinden ze het toch spannend om wel een vaccin te nemen.”

In april werd bekend dat zwangerschap het risico op ernstige COVID-19 vergroot. Op 22 april kwam daaruit het advies voort om je als zwangere te laten vaccineren.

-nu.nl-