Breaking: Hoefdraad krijgt 12 jaar celstraf

17 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 17 december 2021- Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën, is zojuist door de rechter tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dat is het verjaardagscadeau dat hij krijgt van het Hof van Justitie. Hoefdraad is vandaag namelijk 59 jaar oud geworden. Er is gevangenneming gevorderd. Ook is hem een boete van SRD 500.000 of subsidiair twaalf maanden hechtenis opgelegd. Er was aanvankelijk twaalf jaar celstraf en een boete van SRD 500.000 subsidiair twaalf maanden hechtenis geëist door het Openbaar Ministerie. De uitspraak van deze zaak zou op 5 november plaatsvinden, maar het Hof kon wegens bijzondere omstandigheden geen vonnis wijzen waardoor de zaak verschoven werd naar 17 december. Hoefdraad is voortvluchtig en wordt opgespoord.

Zijn raadslieden, Murwin Dubois en nu wijlen Irene Lalji, hadden toen aangegeven vrijspraak te verwachten omdat de feiten niet leiden tot strafrechtelijke vervolging van de verdachte Hoefdraad. In het dupliek van Lalji voerde ze toen aan dat de gelden op grond van de overeenkomsten tussen de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het Belgische Clairfield Benelux NV, Orion Assurance & Advisory en Capital Investment ten goede zijn gekomen van de bedrijven. Namelijk, zij hebben ontvangen voor hun diensten en werkzaamheden die zij verricht hebben. Hoefdraad heeft geen betalingen ontvangen in geen enkele hoedanigheid.