Broodprijzen gestegen

30 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 30 december 2021- De broodprijzen zijn ingaande woensdag 29 december gestegen. Diverse bakkerijen hebben de nieuwe prijzen pas de vorige dag bekendgemaakt. De reden hiervoor is de meelschaarste, en ook het langzaam afbouwen van de subsidie op meel. Gretl Wolfram, voorzitter van Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), heeft in een eerder interview met de STVS aangegeven dat deze situatie grote gevolgen kan hebben voor de kleine bakkers.

Na bijkans een week, geeft kleine bakker Jianbo Wang aan dat hij de situatie niet kan volhouden. Hij heeft vanwege de meelschaarste zijn winkel al 5 dagen moeten sluiten. Naast de aangepaste meelprijzen, en de daardoor verhoogde prijs van brood, zijn er volgens Wang nog andere verhogingen waarmee kleine bakkers te maken krijgen.

Albert Alleyne, voorzitter van de consumentenbond, vindt deze handeling van de regering een klap in het gezicht van de consument. Dit is volgens hem de zoveelste beroving op het budget van de samenleving.

Meelmaatschappij de Molen NV is al langer dan 50 jaar het enige bedrijf dat blom en meelproducten produceert voor de Surinaamse markt. Er wordt hiervoor graan en tarwe geïmporteerd vanuit het buitenland. Naast de binnenlandse productie, worden er ook sinds 2007 graanproducten geëxporteerd naar het Caribisch gebied.  Er is een tijdelijke oplossing voor de blomschaarste, die sinds vorige week gaande is, als gevolg van de mondiale scheepvaartcrisis. Gisteren is er een boot met tarwe vanuit buurland Guyana aangekomen in Suriname.

Vice president Ronnie Brunswijk heeft in de regeringstop gewaarschuwd voor dit fenomeen. Burgers zijn ontsteld door de verhoging van de broodprijs.  Minister Saskia Walden van Economische Zaken geeft aan dat de subsidies afgebouwd moesten worden, als onderdeel van het IMF-programma.