Cuba leidt de regio in vaccinaties

22 December 2021

Comments: 0

Woensdag 22 december 2021- Cuba heeft meer van zijn burgers tegen COVID-19 ingeënt dan de meeste van ‘s werelds grootste en rijkste landen. Het is een mijlpaal die het arme, communistische land tot een testcase zal maken nu de zeer besmettelijke Omicronvariant de wereld begint te omcirkelen.

Cuba  heeft meer dan 90% van zijn bevolking ingeënt met minstens één dosis, en 83% van de bevolking is nu volledig ingeënt, waardoor het wereldwijd op de tweede plaats komt, achter alleen de Verenigde Arabische Emiraten, van landen met tenminste 1 miljoen mensen, volgens de officiële statistieken.

Terwijl veel van zijn buren in Latijns-Amerika, evenals opkomende economieën wereldwijd, worstelen om vaccins die door rijkere landen zijn geproduceerd, toe te dienen,  zeggen gezondheidsfunctionarissen dat Cuba vooruit is gegaan door zijn eigen vaccins te ontwikkelen. Infecties en sterfgevallen als gevolg van COVID-19 zijn de afgelopen weken op het eiland gedaald  tot minder dan 1% van hun piek op 22 augustus, toen minder dan de helft van de inwoners werd ingeënt.

Bijna alle Cubaanse kinderen van 2 tot 18 jaar zijn nu ingeënt met zelfgekweekte vaccins. Scholen zijn weer open en buitenlandse toeristen zijn weer welkom. Ziekenhuizen en mortuaria, die in augustus overvol waren, lijken volgens Reuters op pre-pandemische niveaus te werken. Cuba heeft gezegd dat zijn eigen, op eiwitten gebaseerde Abdala-, Soberana 02- en Soberana Plus-shots meer dan 90% bescherming bieden tegen symptomatische COVID-19 wanneer ze worden aangeboden in schema’s van drie doses.