Cursisten SAO en SHTTC Nickerie ontvangen certificaat

7 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 07 december 2021- Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) heeft aan 35 cursisten de certificaten mogen overhandigen voor het succesvol afronden van de trainingen front office, textiele werkvormen en elektro huisinstallatie die verzorgd zijn door de stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Center (SHTTC) en de Stichting Arbeidsmobilisatie & Ontwikkeling (SAO), die werkarmen zijn van het ministerie van AW&J.

Het project is gefinancierd door de Caribbean Development Bank en heeft als doel het versterken en/of bijbrengen van de nodige “hard skills en soft skills” van voornamelijk werkloze jeugdigen teneinde hun kansen voor het vinden van een baan te vergroten, hetzij als klein ondernemer of als werknemer. De certificaatuitreiking heeft plaatsgevonden op maandag 6 december 2021.

De waarnemend directeur van de SHTTC Rabin Boeddha heeft tijdens zijn toespraak aangegeven dat de SHTTC niet weg te denken is als er gelet wordt op de ontwikkeling van toerisme in Suriname. Boeddha heeft verder benadrukt dat de cursisten met het succesvol afronden van deze trainingen nu ook in de gelegenheid zijn gesteld om een bijdrage te leveren aan verdere ontwikkeling van de toerismesector in het rijstdistrict. Ook Joyce Lapar, directeur van de SAO, heeft aangegeven positief terug te blikken op de afronding van deze trainingen. Zij heeft de cursisten bemoedigd om zich verder te ontwikkelen om te komen tot zelfstandige jonge ondernemers.

Genti Mangroe, directeur Jeugdzaken, heeft te kennen gegeven dat de jongeren met hun behaalde certificaat een tweede kans hebben gekregen om hun weg te kunnen vinden in de maatschappij en een wezenlijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en de economie van Suriname. De voorzitter van de Raad van Bestuur bij de SAO, Naomi Esajas-Friperson, heeft tijdens haar toespraak aangegeven dat het behalen van dit certificaat de eerste stap is richting zelfredzaamheid en het aanleveren van deskundig opgeleid kader aan de arbeidsmarkt. Esajas-Friperson heeft de cursisten bemoedigd om hun opgedane kennis verder uit te breiden en ook in zichzelf te investeren om een succesvolle ondernemer te worden. Ook Stephen Madsaleh en Harriët Ramdien, leden van De Nationale Assemblee, hebben de cursisten gemotiveerd om zich te blijven ontwikkelen en mee te helpen aan verdere ontwikkeling van het rijstdistrict.

Senrita Gobardhan, districtscommissaris (DC) van Nickerie, heeft aangegeven trots te zijn op de cursisten met het behalen van deze mijlpaal. Gobardhan heeft de cursisten op het hart gedrukt om het niet te laten bij het behalen van een certificaat, maar verder te gaan met studeren, ondernemen en investeren in zichzelf. Zij heeft aangehaald dat er een natraject zal volgen voor verdere begeleiding en dat de cursisten ook daar effectief aan moeten participeren om het maximale uit dit traject te kunnen halen.

Minister Kuldipsingh toonde zich trots op zowel de cursisten als ook de SAO en de SHTTC voor het aanleveren van goed opgeleid en bekwaam kader aan de arbeidsmarkt. De bewindsvrouw heeft aangemerkt dat het belangrijk is om te investeren in de jongeren zodat zij zelfredzaam en zelfstandig worden. Minister Kuldipsingh heeft te kennen gegeven dat het ministerie van AW&J een instituut aan het opzetten is voor de micro-, klein- en middelgrote ondernemers waar de ondernemers de nodige steun en begeleiding zullen krijgen om succesvol te kunnen ondernemen. De cursisten hebben allen een starterspakket ontvangen, ter motivatie van het opstarten van een kleine onderneming. Verder heeft de minister haar felicitaties en dank uitgebracht naar alle actoren die een bijdrage hebben geleverd aan het realiseren en succesvol maken van dit project.