Deense oud-minister de cel in voor het illegaal scheiden van migrantenkoppels

13 December 2021

Comments: 0

Maandag 13 december 2021- De Deense oud-minister Inger Stojberg moet zestig dagen de cel in vanwege ambtsmisbruik. De toenmalige bewindsvrouw voor Immigratie heeft bewust koppels van Syrische asielzoekers uit elkaar gehaald als een van de partners minderjarig was, en heeft daarbij het parlement misleid over haar besluit. Een speciale rechtbank boog zich sinds september over de affaire. De aanklager had vier maanden geëist, Stojberg verwachtte vrijspraak. Ze kan niet in beroep gaan tegen haar straf.

Als minister gaf Stojberg opdracht voor de scheiding van 23 koppels, zonder de zaken individueel te beoordelen. De vrouwen waren jonger dan achttien jaar, maar de leeftijdsverschillen met hun partners waren in de meeste gevallen klein. Volgens Stojberg wilde ze optreden tegen gedwongen kindhuwelijken.

Stojberg was van 2015 tot 2019 verantwoordelijk voor het strenge migratiebeleid van de toenmalige centrumrechtse regering, die werd gesteund door een populistische antimigratiepartij. Ze is nu parlementariër. Het hele proces gold als uitzonderlijk. In de Deense geschiedenis was het de zesde zaak rond machtsmisbruik van bewindslieden die deze rechtbank behandelde, en de eerste in 26 jaar.

-Nu.nl-