Drie doden door brandende kaars op ic in ziekenhuis Oekraïne

30 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 30 december 2021- Bij een brand op de afdeling intensive care van een ziekenhuis in Oekraïne waar coronapatiënten verpleegd worden, zijn drie doden gevallen. Ook raakten vier mensen gewond. Dat meldden de Oekraïense autoriteiten woensdag. De brand is ontstaan door een brandende kaars. Een medewerker van het ziekenhuis in Kossiv, in het westen van Oekraïne, zou dinsdagavond als hommage aan een recent overleden coronapatiënt een kaars hebben aangestoken in de buurt van een aantal zuurstofcilinders. Die vatten daarop direct vlam. Ook medische apparatuur vloog in brand.

Twee vrouwen en een man kwamen om het leven door de brand. Twee van de dodelijke slachtoffers waren patiënten. Er raakten ook vier mensen gewond, onder wie drie artsen. Twee gewonden zijn deels verbrand. Over het lot van de medewerker die de kaars aanstak, is niets bekend.

Cilinders met pure zuurstof, die veelvuldig gebruikt worden ter behandeling van patiënten met Covid-19, zijn uiterst brandbaar. In februari vonden in Oekraïne ook twee ziekenhuisbranden plaats waarbij dodelijke slachtoffers vielen.

In september kwamen zeker 14 mensen om het leven bij een brand in een ziekenhuis in Noord-Macedonië waar coronapatiënten werden verpleegd. Vermoedelijk waren geëxplodeerde zuurstofcilinders de oorzaak van de brand.