Duitse rechtbank acht rol Rusland bij moord op Tsjetsjeen in Berlijn bewezen

15 December 2021

Comments: 0

Woensdag 15 december 2021- Een Russische man moet levenslang de cel in wegens de moord op een Tsjetsjeense oud-commandant in een park in Berlijn. Een Duitse rechtbank acht bewezen dat hij de liquidatie op 23 augustus 2019 uitvoerde in opdracht van de Russische autoriteiten.

Zelimkhan ‘Tornike’ Khangoshvili was een etnische Tsjetsjeen met de Georgische nationaliteit. Hij vocht tijdens de tweede Tsjetsjeense oorlog tegen Russische troepen en werd door Moskou gezien als een vijand van de staat. De Russische president Vladimir Poetin omschreef hem als een “zeer wrede en bloedige strijder”. Khangoshvili (40) werd in Berlijn meermaals van achteren beschoten, ook toen hij al op de grond lag. De openbare aanklagers hebben de dader geïdentificeerd als Vadim Krasikov, een “commandant van een speciale eenheid van de Russische geheime dienst FSB.

De 56-jarige Rus heeft gezegd die naam niet te kennen. Zijn advocaat zei in de rechtbank dat zijn cliënt zou moeten worden geïdentificeerd als Vadim Sokolov, een “vrijgezelle bouwkundig ingenieur”.

Het vonnis zal naar verwachting tot nieuwe spanningen in de relatie tussen Rusland en Duitsland leiden. De Duitsers zetten in december 2019 twee Russische diplomaten het land uit omdat ze vonden dat Rusland niet goed genoeg meewerkte aan het moordonderzoek. Rusland reageerde door twee Duitse diplomaten uit te zetten.

Zo zit het met de ruzie tussen Rusland en Tsjetsjenië

  • De Sovjet-Unie valt in 1991 uit elkaar. De autonome deelrepubliek Tsjetsjenië blijft bij Rusland horen.
  • De regering van Tsjetsjenië wil dat niet en roept de onafhankelijkheid uit.
  • Om te voorkomen dat ook andere deelrepublieken in opstand komen, valt Rusland in 1994 de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny aan. De eerste Tsjetsjeense oorlog is een feit.
  • Na bijna twee jaar bloedige strijd trekken de Russen zich terug uit Tsjetsjenië.
  •  Na een serie bomaanslagen op Russische flatgebouwen in 1999 valt Rusland opnieuw Tsjetsjenië binnen.
  • Deze tweede oorlog wint Rusland. De Russen zijn sindsdien de baas in Tsjetsjenië, maar ruzie is er nog steeds.
  • Volgens kinderrechtenorganisatie UNICEF verloren minstens 25.000 kinderen sinds 1994 één of beide ouders door de oorlogen.

-Nu.nl-