Economisch aspect en tienerzwangerschap meest besproken onderwerpen tijdens begeleidingsgesprekken

5 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 05 december 2021- Het economisch aspect en tienerzwangerschappen zijn de meeste besproken onderwerpen tijdens schoolbegeleiding. Volgens Zefanja Jangbahadoer, coördinator Bureau Voortgezet Onderwijs Junioren (BVOJ), wordt er al ruim 3 jaar begeleiding gegeven op VOJ scholen. Het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur geeft aan, dat de ouder participatie ontbreekt bij de begeleiding van hun kinderen.

Chevelly Plet is onlangs afgestudeerd als Pedagoog, op het onderwerp Surinaamse ouders en Psycho-sociale hulp. Volgens haar is het zoeken naar psychische hulp, door ouders voor hun adolescenten, nog steeds een taboe. Plet heeft onder 50 ouders haar onderzoek gedaan.
In Suriname wordt er niet openlijk gesproken over onze gevoelens. Er is nog veel werk aan de winkel, aldus Plet.

Glarisa Lieveld is afgestudeerd op het onderwerp entiteitsontwikkeling bij adolescenten van VOJ Ritfeldschool. Zij geeft aan dat het van belang is dat er medewerkers voor de leerlingen zorg aanwezig zijn op scholen. Leerlingen moeten van jongs af aan leren te praten over alles wat hen dwarszit.

De scholen in het binnenland krijgen nog geen begeleiding, omdat er een tekort is aan pedagogische leerkrachten. Volgens Zefanja Jangbahadoer kunnen de gesprekken ervoor zorgen dat leerlingen beter presteren. Echter, er moet nog veel gebeuren om het project succesvoller te maken.