Franse minister verlaat Guadeloupe zonder resultaat

3 December 2021

Comments: 0

Vrijdag 03 december 2021- De Franse minister Sebastien Lecornu van overzeese gebiedsdelen, heeft het Caribische eiland Guadeloupe maandagavond verlaten. Dit gebeurde na een impasse in de gesprekken om een ​​einde te maken aan meer dan een week van gewelddadige protesten. Deze werden aangewakkerd door Covid-19-beperkingen.

Voordat hij naar het naburige Martinique vertrok voor meer besprekingen, vertelde Sebastien Lecornu aan verslaggevers dat de onderhandelingen op Guadeloupe vastgelopen waren vanwege de “voor de hand liggende en onontbeerlijke” eis dat de verschillende vakbonden het geweld veroordelen. Besprekingen waren niet mogelijk zolang de vakbonden “moordpogingen op veiligheidstroepen niet willen veroordelen”, zei hij.

De onrust in de voormalige koloniale buitenpost begon met een protest tegen de verplichte Covid-19-vaccinaties voor gezondheidswerkers, maar mondde al snel uit in een bredere opstand over de levensomstandigheden. De onrust verspreidde zich naar het naastgelegen Martinique. Op beide eilanden geldt nu een avondklok.

In de Franse overzeese gebiedsdelen, die elk bijna 400.000 inwoners tellen, klagen de bewoners over grotere armoede, hogere kosten voor basisgoederen en slechtere openbare diensten dan op het vasteland. Lecornu zei dat zijn gesprekken met vier vakbondsvertegenwoordigers in Guadeloupe beperkt waren tot de ontvangst van een lijst met eisen. De belangrijkste vakbond van Guadeloupe, UGTG, eist een opschorting van de vaccinatieplicht voor gezondheidswerkers, geen veroordelingen van demonstranten voor het geweld en verbetering van de levensomstandigheden voor  gezinnen op Guadeloupe.