Historisch lage opkomst bij parlementsverkiezingen in Hong Kong

21 December 2021

Comments: 0

Dinsdag 21 december 2021-Ā Het lijkt erop dat een historisch laag aantal inwoners vanĀ Hongkong zondag zijn stem uitbracht voor de parlementsverkiezingen. Dat melden de Hongkongse media.Ā Kort voor de sluiting van de stembussen had slechts 29,3Ā procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht.Ā Volgens de media gaat het om de laagste opkomst ooit bij verkiezingen in Hongkong.Ā Bij de vorige verkiezingen vijf jaar geleden, bracht 58,3 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit.

De verkiezingen van zondag waren de eerste sinds de Chinese herziening van het verkiezingsproces in mei. Waarnemers hadden een lage opkomst verwacht, aangezien veel Hongkongers de hoop voor democratische veranderingen hebben opgegeven.Ā Ā Regeringsleider van de metropool Carrie Lam had voor de verkiezingen al gezegd dat een lage opkomst weinig zou betekenen.Ā Sinds de herziening van het verkiezingsproces komen nog slechts 20 van de 90 zetels van het parlement in aanmerking voor algemene verkiezingen (tegenover 35 van de 70 voordien).

Het zogenaamde kiescomitĆ© van 1.500 Chinagezinde leden benoemt 40 andere zetels van het parlement; de overige 30 zetels gaan naar sectorale vertegenwoordigers, die de Volksrepubliek eveneens genegen zijn.Ā Het kiescomitĆ© besliste bovendien ook wie zich kandidaat kon stellen voor een gooi naar een parlementszetel. Alle 153 kandidaten moesten blijk geven van politieke loyaliteit en “patriottisme”.