In februari weer sprake van niertransplantaties

20 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 20 december 2021- In medio februari 2022  moeten er  weer niertransplantaties uitgevoerd kunnen worden. Op vrijdag 17 december jongstleden vond er een ondertekening plaats van een Memorandum of Understanding (MOU). De MOU werd getekend door het Academisch Ziekenhuis Paramaribo(AZP), Sint-Vincentius Ziekenhuis (SVZ) en de Amsterdam Universitair Medische Centra (Amsterdam UMC).

De ondertekening vond plaats onder coördinatie van de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS)Albert Ramdin. De minister sprak over een historisch moment waarbij het belang van de patiënt als prioriteit wordt gesteld. DE voorbereidingen zijn goed opgang om in februari te starten met de eerste operaties. Het is belangrijk dat er nu al gewerkt wordt aan preventie van het aantal nierpatiënten in Suriname. Binnen enkele jaren is het aantal van 450 patiënten verdubbeld naar 900.

Minister Amar Ramadin van Volksgezondheid is zeer verheugd met deze nieuwe fase dat wij als land in slaan voor betere kwaliteit van de gezondheid. Er moet nog veel werk verzet worden om betere resultaten te halen uit de sector. Er moet gewerkt worden om nieraandoening te voorkomen. De minister geeft aan dat er speciaal platform opgezet zal worden met alle stakeholders om meer draagvlak te creëren.