JusPol lanceert operatie “Veilig Suriname”

15 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 15 december 2021- De minister van Justitie en Politie (JusPol), Kenneth Amoksi, de Waarnemend Korpschef, Henry Seedorf samen met andere topfunctionarissen hebben de operatie ‘Veilig Suriname gelanceerd. De launch vond plaats op dinsdag 14 december 2021 op het Ministerie van Justitie en Politie.

Minister Amoksi heeft in zijn inleiding aangegeven dat deze operatie in het leven is geroepen door de vele vormen van criminele activiteiten die plaatsvinden de afgelopen periode met name vele verkeersslachtoffers, laffe berovingen, verkrachtingen en mensenhandel. Dit alles is deerniswekkend, betreurenswaardig, om aan te horen. Dat is dan de reden waarom deze operatie Veilig Suriname in het leven is geroepen. Justitie en Politie is een ministerie dat belast is met de openbare orde, de veiligheid en de rechtsbescherming van de burgers. In de inleiding heeft minister Amoksi ook zijn dankbaarheid uitgesproken aan zijn collega-minister van Financiën, Armand Achaibersingh voor het vrij geven van Financiële middelen, ondanks zijn krappe budget en gaf verder ook aan de internationale samenwerking met betrekking tot deze operatie. Voor het fenomeen mensensmokkel, Trafficking in Person(Tip) dat ook opgenomen is in deze operatie is er een goede samenwerking met Guyana en Frans-Guyana. Er zal een delegatie van het Korps Politie Suriname(KPS) vertrekken naar Frans-Guyana om dieper te communiceren over de samenwerking met de Fransen.

Waarnemend korpschef Seedorf heeft aan het begin aangehaald verheugt te zijn te vernemen dat de financiële middelen die vrij zijn gegeven. “Deze operatie moet gezien worden als de moederoperatie waarin alle operaties die regio demografisch verbonden waren, zullen opgaan”, zei de waarnemend korpschef. Seedorf heeft verder gesproken over de landelijke uitvoering van deze operatie. De samenleving kan meer zichtbaarheid of verhoging van de zichtbaarheid van de politie verwachten. Deze operatie zal zich ook meer richten op specifieke zaken. De focus zal zijn de preventie van vermogensdelicten zoals berovingen en inbraken. Na de inleidingen van de minister en de waarnemend korpschef mocht de aanwezige pers vragen stellen. Tot slot heeft minister Amoksi een oproep gedaan aan de samenleving om misdaad criminaliteit samen aan te pakken.