Kapitein en officier veroordeeld voor veroorzaken olieramp bij Mauritius

27 December 2021

Comments: 0

Maandag 27 december 2021- De kapitein en eerste officier van het vrachtschip MV Wakashio zijn veroordeeld tot celstraffen van twintig maanden voor het veroorzaken van een ecologische ramp. Hun schip botste vorig jaar bij Mauritius op een rif, waarna een grote hoeveelheid olie in zee lekte.

Het lek had grote gevolgen voor kwetsbare ecosystemen en was een klap voor de lokale economie. Er komen veel toeristen af op de zandstranden van de eilandstaat in de Indische Oceaan. Uiteindelijk belandde ongeveer 1.000 ton brandstof in de zee bij Mauritius, waar duizenden vrijwilligers probeerden de schade te beperken.

De MV Wakashio voer in aanloop naar de milieuramp van Brazilië naar China. Het schip zou vlak langs Mauritius zijn gevaren zodat de opvarenden weer bereik zouden hebben op hun mobiele telefoons. De kapitein heeft ook toegeven dat is gedronken en gefeest aan boord.

Kapitein Sunil Kumar Nandeshwar en zijn eerste officier Subodha Tilakaratna hebben ongeveer zestien maanden vastgezeten in Mauritius. Daar zijn ze nu veroordeeld voor nalatigheid bij het navigeren. Het duo heeft het grootste deel van de straf al uitgezeten en goed gedrag vertoond in gevangenschap. Daarom kunnen ze volgens een betrokken advocaat meteen worden vrijgelaten.

-Nu.nl-