Linkse kandidaat in Chili wint presidentsverkiezingen

21 December 2021

Comments: 0

Dinsdag 21 december 2021- De linkse kandidaat Gabriel Boric heeft zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Zijn belangrijkste tegenstander, de extreemrechtse José Antonio Kast heeft zijn nederlaag al toegegeven. Boric behaalde 55 procent van de stemmen ten opzichte van 45 procent voor Kast, met meer dan 80 procent van de stembureaus geteld.

Dat is een verpletterende overwinning voor de linkse coalitie, die kan rekenen op de steun van de communistische partij. De tweestrijd tussen de 35-jarige Boric – net oud genoeg om kandidaat te zijn – en de 55-jarige Kast was opmerkelijk, omdat ze twee uitersten van het politieke spectrum vertegenwoordigen. Sinds dictator Augusto Pinochet 31 jaar geleden door het volk werd weggestuurd, heeft Chili altijd leiders uit het politieke centrum gehad.

Boric heeft beloofd meer aandacht en geld te besteden aan steunprogramma’s om de sociaaleconomische ongelijkheid in het land tegen te gaan. Hij pleit voor een welvaartsmodel met solidaire pensioenen en een systeem van universele gezondheidszorg. Dat is niet vanzelfsprekend in het Latijns-Amerikaanse land, dat op dat vlak meer geschoeid is op het model van de Verenigde Staten dan op het West-Europese model. De aftredende Chileense president Sebastian Piñera feliciteerde het nieuw gekozen staatshoofd via videochat. Boric wordt op 11 maart officieel ingezworen als president.