NCT schept somber beeld over covidgebeuren in Suriname

10 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 10 december 2021- “Ik hoop toch altijd dat mijn negatieve of slechte voorspellingen niet uitkomen.” Woorden van drs. Javier Asin, voorzitter van het Nationaal Coördinatie Team (NCT), die hiermee een nogal somber beeld schiep van het covidgebeuren in Suriname. Asin had tijdens de Covid-19-persconferentie op donderdag 9 december 2021 minder goed nieuws, namelijk dat alle tekenen erop wijzen dat een 5e golf niet meer weg te denken is. De NCT-voorzitter had nog meer onprettig nieuws. “Aan het eind van deze maand zijn wij door onze voorraad vaccins heen,” liet hij optekenen in het Perscentrum van het Kabinet van de President.

In deze gaat het om de vaccins van het merk Pfizer en Moderna. Van het laatstgenoemde vaccin zijn er 900 doses over en van Pfizer 20.000. Naar verwachting zal het NCT op zaterdag 11 december door zijn voorraad Moderna heen zijn. Er wordt geanticipeerd dat Pfizer in de eerste week van januari opraakt. Dat de voorraden opraken is volgens Asin een gevolg van het vaccinatietempo. “We hebben nieuwe Pfizer besteld en hopen dat het op tijd komt, maar die zekerheid hebben we nog niet,” aldus Asin. Hij voegde eraan toe dat in januari 2022 alleen het Sinopharm vaccin voorhanden zal zijn.

Verwacht wordt dat de 5e golf het dubbele zal zijn van de 4e, aangezien de 4e golf ook het tweevoudige was van de 3e covid-19-golf. Dit valt zeker voor de zorgsector niet te onderschatten. “De capaciteit van onze zorg is veel minder dan die in alle andere landen die nu een golf hebben,” uitte de coördinator zijn zorgen over een mogelijke ergere uitbraak. Alhoewel de huidige golf in Nederland afneemt, is het gevaar voor Suriname nog niet geweken. “Ons vliegverkeer wordt weliswaar goed gecontroleerd,” merkt Asin op, maar volgens hem ligt het gevaar aan de zuidoostgrens. In Brazilië is de Omicron-variant reeds geïdentificeerd in de goudvelden van het zuiderbuurland. De coördinator stelt dat veel mensen vanuit de goudvelden, naar de stad komen om goud te verkopen. Hierdoor is de Omicrom-variant elk moment te verwachten op Surinaamse bodem. “We have to brace ourself,” waarschuwt Asin.