NOG GEEN STERFGEVALLEN ALSGEVOLG VAN OMICRON

4 December 2021

Comments: 0

Zaterdag 4 december 2021

Er zijn nog geen sterfgevallen bekend na een besmetting metĀ de omikronvariant van het coronavirus.Ā Dat laat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten.Ā Een woordvoerder voegde er wel aan toe dat er de komendeĀ dagen of weken waarschijnlijk wel meldingen vanĀ  overlijdens zullen binnenlopen, aangezien de variant inĀ steeds meer landen opduikt.

De omikronvariant werd voor het eerst opgemerkt op 25 november in Zuid-Afrika.
De nieuwe variant werd door de WHO al snel als ā€œonrustwekkendā€ bestempeld, aangezien hij vele mutaties vertoont.Ā De vrees is dan ook dat de omikronvariant besmettelijker is en beter in staat om de immuniteit te omzeilen.Ā Dat moet echter nog bevestigd worden door verder onderzoek.
In Zuid-Afrika, waar de nieuwe variant het eerst werd vastgesteld, zorgt de omikronvariant alvast voor een snelle toename van het aantal besmettingen.

Donderdag werden er 11.535 nieuwe gevallen geregistreerd, een vervijfvoudiging in vergelijking met de week voordien. Zuid-Afrikaanse wetenschappers zeggen dat de kans om een tweede coronabesmetting op te lopen bij de omikronvariant drie keer hoger zou liggen dan bij de delta- of betavariant.
Ondertussen blijft de nieuwe variant in meer en meer landen opduiken.