Oscar Hammerstein geschrapt als advocaat na klachten Peter R. de Vries en kroongetuige Nabil B.

27 December 2021

Comments: 0

Maandag 27 december 2021- Voormalig advocaat Oscar Hammerstein wordt geschrapt van het tableau. Dat heeft de Raad van Discipline beslist na klachten van Khalid Kasem, Peter R. de Vries en kroongetuige in het Marengoproces Nabil B. Hammerstein heeft volgens de raad meermaals zijn geheimhoudingsplicht geschonden.  Dat betekent dat Hammerstein, die overigens uit eigen beweging al gestopt was, niet meer als advocaat mag optreden. De bekende strafpleiter gaf in juli 2020 een interview aan deze krant over zijn periode als advocaat van B. In dat interview stelde hij dat de breuk met de kroongetuige zou zijn veroorzaakt door wijlen Peter R. de Vries.

Ook deed hij in het interview uitspraken over advocaat Khalid Kasem, die toen net in opspraak was geraakt vanwege vermeende banden met de organisatie van Ridouan T. Hammerstein stelde dat hij van een officier van justitie had begrepen dat het OM niet zat te wachten op De Vries, omdat hij destijds kantoorgenoot was van Kasem.
Kasem meent dat Hammerstein heeft geprobeerd zowel hem als De Vries zwart te maken. De klacht van Nabil B. had onder meer betrekking op het schenden van het beroepsgeheim door Hammerstein door privé-informatie te verstrekken.

Volgens de Raad van Discipline heeft Hammerstein zijn geheimhoudingsplicht, ‘een van de belangrijkste kernwaarden van de advocatuur’, geschonden. ‘Verder heeft hij onvoldoende rekening gehouden met de gerechtvaardigde belangen van derden. Ook heeft hij zich niet welwillend tegenover een mede-advocaat opgesteld’, aldus de raad in een verklaring. ‘Op de zitting van de raad heeft mr. Hammerstein weinig tot geen blijk gegeven inzicht te hebben in zijn eigen handelen. Integendeel, hij heeft vooral naar anderen gewezen. Dat hij reeds op eigen verzoek van het tableau is geschrapt, doet hieraan niet af.’

-Ad.nl-