TIENTALLEN MILJOENEN IN LATIJNS AMERIKA EN CARAIBISCH GEBIED LIJDEN HONGER

4 December 2021

Comments: 0

Zaterdag 4 december 2021- Volgens de Verenigde Naties lijden tientallen miljoenen honger in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Bovendien heeft de Covid-19-pandemie een regionale ondervoedingscrisis tot het ergste niveau in decennia gebracht. In slechts Ă©Ă©n jaar – van 2019 tot 2020 – steeg het aantal mensen dat honger lijdt in de regio met 30%, of 13,8 miljoen, aldus een nieuw rapport van de Verenigde Naties over de voedselzekerheid en voeding.

Hoewel het coronavirus zijn eigen gezondheidsrisico vormt, heeft de economische gevolgen van de pandemie ook geleid tot lege provisiekasten. Maanden van lockdowns en reisbeperkingen treffen vooral informele banen, in een regio waar het missen van het werk de ene dag kan betekenen dat je de volgende dag weinig te eten hebt.

In de hele regio hebben vrouwen meer honger dan mannen, ontdekte de VN, omdat voedselonzekerheid de meest kwetsbare mensen in de samenleving onevenredig treft. In 2020 had ongeveer 42% van de vrouwen matige of ernstige voedselonzekerheid, vergeleken met 32% van de mannen.

Die ongelijkheid is de afgelopen jaren voortdurend groter geworden volgens het rapport, met een piek van 6,4% naar 9,6% in het eerste jaar van de pandemie. Het VN-rapport berekent dat 59,7 miljoen mensen in de regio nu honger lijden – het hoogste niveau sinds 2000. Ondertussen teistert een andere vorm van ondervoeding de regio: obesitas.

Volgens het rapport hebben ongeveer 106 miljoen mensen – of Ă©Ă©n op de vier volwassenen – overgewicht, en obesitas bij kinderen blijft toenemen.