Vechtpartij in parlement Ghana

23 December 2021

Comments: 0

Donderdag 23 december 2021-¬†Maandag is er in de vergaderzaal van het Ghanese¬†parlement een vechtpartij uitgebroken. Dat was het gevolg van een debat tussen wetgevers, over een voorgestelde belasting op elektronische transacties. Die debatten hebben het parlement wekenlang verdeeld.¬†De zogenaamde ¬†e-heffing van 1,75%, inclusief belastingen¬†op betalingen met mobiel geld, wordt fel bestreden door de¬†oppositie sinds het vorige maand voor het eerst werd¬†voorgesteld en de goedkeuring van de nationale begroting¬†ophield. Parlementsleden haastten zich naar de voorkant van de kamer nadat vice-voorzitter Joseph Osei-Owusu had voorgesteld om over de belasting te debatteren en erover te stemmen volgens een versnelde “spoedeisende” procedure. Sommigen deelden klappen uit ¬†en worstelden terwijl anderen hun collega’s in bedwang hielden.

Een stemming over het al dan niet doorgaan van de urgentieprocedure werd uitgesteld tot 18 januari.¬†Minister van Financi√ęn Ken Ofori-Atta stelt dat de heffing het belastingwet zou verbreden en een extra 6,9 miljard Ghanese cedi ($ 1,15 miljard) zou opleveren in 2022.¬†Maar zijn voorstel werd in het parlement met boegeroep en gejoel ontvangen toen het voor het eerst werd aangekondigd. Degenen die tegen de heffing zijn, zeggen dat het onevenredig grote gevolgen zou hebben voor mensen met een lager inkomen en mensen buiten het formele banksysteem die sterk afhankelijk zijn van mobiele geldoverdrachten, waardoor de algehele economische activiteit wordt verminderd.¬†Ofori-Atta heeft toegezegd met belanghebbenden nader in gesprek te gaan over de heffing.