Veiligheid journalist Jason Pinas is gegarandeerd

31 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 31 december 2021-Ā ā€œHet gebruik van handgranaten in een democratisch land, zal door geen enkele regering of autoriteit getolereerd wordenā€. Dit onderstreept minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, tijdens de vandaag gehouden spoed persconferentie.

De samenleving, meer nog de media in Suriname is vandaag opgeschrikt door het nieuws dat er handgranaten onder een auto op het erf van journalist Jason Pinas, zijn gevonden. Nadat dit bekend werd, is de regering direct in actie gekomen, geeft de Bibis topman aan.

Direct na het incident heeft de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) een verklaring uitgebracht, waarin zij grondig onderzoek eisen in deze kwestie. De SVJ vindt deze kwestie zwaar intimiderend en afkeurenswaardig. Intussen is advocaat Georgette Leter in de arm genomen. Zij heeft een brief geschreven naar het Openbaar Ministerie waarin gevraagd wordt de beelden van de aanval op de journalist ter beschikking te stellen. Ook wordt gevraagd om het onderzoek voort te zetten.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie bevestigt dat de veiligheid van journalist Jason Pinas gegarandeerd is. In opdracht van president Chandrikapersad Santokhi zal Pinas worden beveiligd door manschappen van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). Amoksi riep de samenleving op om de pers in alle vrijheid hun werk te laten doen. Hij verwees hierbij naar het recht op vrije meningsuiting, een van de fundamentele rechten van de mens. Er is vergaderd met de Nationale Veiligheidscommissie, waarbij de veiligheid van journalisten ook is besproken.