VIDS: “Gronduitgifte in inheemse dorpen moet ophouden”

12 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 12 december 2021- “Het vervuilen van inheemse dorpsgemeenschappen en het uitgeven van gronden in inheemse gebieden moet ophouden.” Woorden van Carlo Lewis, de secretaris van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). De organisatie is van mening dat de problemen van de inheemse dorpen serieuze aandacht verdienen van de regering.

De VIDS heeft van 8 tot en met 10 december een mini-conferentie georganiseerd om standpunten te bepalen over een aantal dringende zaken. Minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport was samen met Vice president Ronnie Brunswijk aanwezig om de dorpshoofden aan te horen. De ROS-bewindsvrouw is van mening dat het elektriciteit vraagstuk naast het grondrechtenvraagstuk hoog op de agenda staat van de regering.

Vice president Ronnie Brunswijk gaat een stap verder. Hij benadrukt dat de conceptwet collectieve rechten inheemse- en tribale volken reeds is goedgekeurd door de regering. Het ligt nu aan het parlement om de wet in behandeling te nemen.