Wederopstanding Pl een feit

13 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 13 december 2021- 11 december 2021 is de wederopstanding van de Pertjajah Luhur”! Dit zei secretaris Bronto Somohardjo afgelopen zaterdagavond  tijdens de Pasar Malam van de politieke partij, die werd gehouden in verband met het 23-jarig bestaan. Ondanks het verraad in de politieke loopbaan van de PL, is de partij actief gebleven zodat het politiek huis standvastig overeind bleef staan. Door de jaren heen heeft de partij leden verloren, die volgens Somohardjo door verraad en misleiding de partij hebben verlaten, maar zij worden opgeroepen om weer te werken aan de opbouw van het politiek huis.

Partijtopper Uraiqit Ramsaran gaf aan dat de PL niet meer weg is te denken in de samenleving. Ook hij stond stil bij het verraad van de partij. Desondanks, is een grote groep sympathisanten de partij trouw gebleven. Hij riep degenen die de partij hebben verlaten op, om terug te komen en een eenheid te vormen.

Van buitenuit kan direct worden gezien wie de motor is achter de partij, zegt Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale partij Suriname (NPS). Hij gaf aan dat de NPS en Somohardjo een politieke geschiedenis delen, die tot ver voor de onafhankelijkheid teruggaat. Vanaf de oprichting van de PL in 1998 speelt de partij een grote rol in de Surinaamse politiek. Rusland constateert dat Suriname zich door enorme uitdagingen moet ontwikkelen. Het gezamenlijk optreden van eenieder is hierbij nodig, ondanks de etnische verschillen geeft hij aan.

Na 23 jaar is de Pl niet meer weg te denken in de Surinaamse samenleving, geeft ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk aan. Brunswijk en Somohardjo onderhouden een jarenlange politieke relatie, waar tussen niemand kan komen, geeft Brunswijk aan. Dat was ook in 2020 te zien, toen de twee partijen een samenwerking aangingen naar de verkiezingen toe. Dit heeft geresulteerd in 10 parlementariërs voor de PL/ABOP fractie. Ook in 2025 zal de samenwerking voortgezet worden, verzekerde Brunswijk. Zonder de onderlinge samenwerking zouden geen van de partijen grote politieke winst behalen.

De gotong Rojong gedachte van de PL komt ook tot uiting in de politieke relatie van de PL en de ABOP. En met de politiek kunnen er veel meer mensen geholpen worden. Somohardjo geeft aan dat de partij constant werkt aan de vernieuwing door jongeren te laten doorstromen in de hogere kernen van de partij. Hiernaast zijn er een aantal partijtoppers, die de partij hadden verlaten terug. Dit zal ervoor zorgen dat de PL weer als vanouds meerdere zetels kan veroveren.