Wetenschappers opgetogen over vondst perfect bewaarde dinosaurusembryo

22 December 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 22 december 2021 – Onderzoekers zijn zeer opgetogen over de vondst van een perfect bewaard gebleven dinosaurusembryo, dat op het punt stond om uit het ei te kruipen. De onderzoekers hebben de vondst vandaag bekendgemaakt. Ze hebben het diertje, een oviraptorosaurus, de koosnaam baby Yingliang gegeven.

De embryo is gevonden in het zuiden van China. Het fossiel is zo’n 27 centimeter lang en is waarschijnlijk zo goed bewaard gebleven omdat het werd bedekt door een modderstroom. Daardoor werd het aan het oog van aaseters onttrokken.

66 miljoen jaar oud
De onderzoekers schatten dat het fossiel zo’n 66 miljoen jaar oud is. Het zou gaan om een oviraptor, wat eierdief betekent. De dinosaurus met veren leefde tussen 100 en 66 miljoen jaar geleden in het huidige Azië en Noord-Amerika.

Onderzoeker Fion Waisum Ma zegt tegen persbureau AFP dat het de beste dinosaurusembryo is die ooit is gevonden.

Uit het ei kruipen
De vondst geeft wetenschappers ook een betere kijk op het verband tussen dinosauriërs en moderne vogels. Het kleine diertje in het ei is gevonden in een houding die typisch is voor vogels die op het punt staan uit het ei te kruipen.

“Dit geeft aan dat zulk gedrag in moderne vogels oorspronkelijk begon bij hun dinosauriërvoorouders”, zegt onderzoeker Ma, schrijft de BBC.

Mooiste fossiel
Paleontoloog Steve Brusatte, die ook deel uitmaakte van het onderzoeksteam, noemt het een van de mooiste dinosauriërfossielen die hij ooit heeft gezien.

Het ei werd oorspronkelijk gevonden in 2000 maar heeft jarenlang in de opslag van een museum gelegen.

Vers en fenomenaal bewaard ei
“Alleen onder uitzonderlijke omstandigheden worden er wel eens dino-eieren teruggevonden. Meestal gaat het dan om een los botje tussen een zwerm platgedrukte eierschalen. Nu is er een vers en fenomenaal bewaard ei teruggevonden”, zegt Anne Schulp, onderzoeker op het gebied van dinosaurussen. “Deze vondst is zelfs zo goed dat de dino nog in de juiste houding ligt, alsof het rechtstreeks uit een Jurassic Park-film komt. Vogels stammen af van dinosaurussen, het is erg leuk om te zien dat de manier waarop ze in het ei zitten ook heel vogelachtig is.”

“Ons beeld over dinosaurussen is de laatste 20 à 30 jaar omgeslagen van slome suffe beesten naar veel actievere dieren”, zegt Schulp. “Ik zou willen dat er van andere dinosauriërgroepen ook zulke eieren gevonden zouden worden.”

-rtlnieuws.nl-