WHO topman waarschuwt voor feesten tijdens kerst

23 December 2021

Comments: 0

Donderdag 23 december 2021- De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft benadrukt dat feesten tijdens de kerstperiode kunnen leiden tot“toenemende coronabesmettingen, overbelaste zorgsystemen en meer doden”. Om die reden raadt hij mensen aan om bijeenkomsten uit te stellen. “Liever een gecanceld evenement dan een gecanceld leven”, aldus Ghebreyesus. De WHO-baas zegt dat de omikronvariant zich veel sneller verspreidt dan delta en ook mensen besmet die dubbel gevaccineerd zijn of de ziekte al eens hebben doorgemaakt. WHO-wetenschapper Soumya Swaminathan voegde daaraan toe dat het “niet wijs” zou zijn om te denken dat omikron milder is dan de andere coronavarianten.  De opmerkingen sluiten aan bij de recente studie van het onderzoeksteam van de Imperial College in Londen.

Die maakte duidelijk dat omikronbesmettingen zeker even ernstig zijn als besmettingen met de deltavariant. personen die al eerder zijn hersteld van Covid-19 zijn, maar in kleine mate beschermd tegen een infectie met omikron. Ghebreyesus herhaalde eveneens dat het aantal besmettingen door omikron zou verdubbelen in een periode van 1,5 tot 3 dagen. “Dat is heel snel”, luidt het.  Toch hoopt de WHO dat 2022 het jaar zal zijn waarin de coronapandemie, die wereldwijd al meer dan 5,6 miljoen mensen het leven heeft gekost, ten einde zal lopen. Daarvoor verwees de organisatie vooral naar de ontwikkeling van tweede- en derdegeneratievaccins en andere innovaties.