29 doden bij stormloop tijdens kerkdienst in Liberia

22 January 2022

Comments: 0

Zaterdag 22 januari 2022- Minstens 29 mensen, onder wie 11 kinderen en een zwangere vrouw, zijn omgekomen bij een stormloop tijdens een openlucht Pinksterkerkdienst in Liberia, Afrika. De bijeenkomst Рbekend als een kruistocht Рvond plaats in een dichtbevolkt strandgebied van de hoofdstad Monrovia. De politie zegt dat leden van een straatbende woensdagavond het gebedsveld betraden, nadat er een collecte was gehouden toen het evenement ten einde liep. Dat veroorzaakte  paniek.

Sommigen van hen waren gewapend met messen en één persoon is gearresteerd. Honderden mensen waren aanwezig bij de bijeenkomst in de buitenwijk New Kru Town van Monrovia, georganiseerd door een invloedrijke predikant die bekend staat als apostel Abraham Kromah. Zijn volgelingen geloven dat hij mensen kan genezen en helpen door zijn gebeden. Politiewoordvoerder Moses Carter vertelde de BBC dat de predikant werd ondervraagd om agenten te helpen met hun onderzoek.

De lichamen van degenen die in de stampede waren omgekomen, werden naar het mortuarium in het Redemption Hospital gebracht, zei hij. President George Weah bezocht het kruistochtterrein, een schoolvoetbalveld, en kondigde drie dagen van nationale rouw af. Hij zei dat er regels moeten worden ingevoerd om er voor te zorgen dat dergelijke diensten in een veilige omgeving worden gehouden. Liberia kampt nog steeds met de erfenis van een burgeroorlog die officieel eindigde in 2003 en waarin duizenden kindsoldaten moesten vechten. De afgelopen jaren komen aanvallen door straatbendes steeds vaker voor in Liberiaanse steden.