Achaibersing: “Suriname niet op blacklist”

27 January 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 27 januari 2022- Suriname wordt niet geblacklist. Dit verzekert Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Volgens hem heeft Suriname juist vooruitgang geboekt met de bestrijding van money laudering en financiering van terrorisme. Deze reactie van de bewindsman komt aan de hand van verkeerde conclusies die worden getrokken, als zou Suriname straks geen zaken meer met het buitenland kunnen doen.

Omdat Suriname zijn huiswerk heeft gemaakt kunnen ondernemers niet meer zomaar zaken doen met het buitenland.  Als het niet duidelijk is van waar de middelen komen, kunnen er geen transacties gepleegd worden.  Minister Achaibersing legde de nadruk op beweringen van Surinaamse ondernemers die aangeven dat het nu moeilijk is om goederen te betrekken uit een bepaald land.

De bewindsman accentueerde dat Suriname zich heeft gecommitteerd aan internationale normen op het gebied van witwassen en financiering van terrorisme. Daarom zullen alle geldtransacties van en naar Suriname aan extra controle onderhevig zijn; de internationale instanties moeten op de hoogte zijn van de afkomst van het geld.  In de periode 2019-2020 heeft ons land de eerste National Risk Assesment Rapport gemaakt om zowel de private als de publieke sector schoon en zuiver te houden.