Armand Zunder: “Koning van Nederland stuurt duidelijk signaal over koloniaal verleden”

14 January 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 14 januari 2022- De Gouden Koets van het Nederlands Koninklijk Huis zal niet meer gebruikt worden. Volgens Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie, is dit een duidelijk signaal richting het koloniaal verleden van Nederland. In een videoboodschap zegt koning Willem-Alexander: wij kunnen het verleden niet herschrijven. “We kunnen wel samen proberen om ermee in het reine te komen. De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland er klaar voor is.”

Volgens Historica Mildred Caprino, is het een goed gebaar van de koning. Je kan de geschiedenis van de koets niet wissen, omdat er een afbeelding op staat die zeer racistisch kan overkomen. Wanneer de afbeelding wordt weggehaald, kunnen wij dan spreken van het uitwissen van de geschiedenis. Laat de koets in zijn originele staat. Het is volgens Caprino een goede reactie van de koning als wij kijken naar het koloniaal verleden.

Armand Zunder vraagt dat de samenleving veel meer aandacht gaat besteden aan het vraagstuk van de herstelbetalingen en excuses aan Suriname. Het signaal dat gegeven is door de Nederlandse koning is een duidelijke, en Suriname moet niet nalaten om dit verder op te pakken, benadrukt Zunder.