ARME LANDEN WEIGEREN BIJNA VERVALLLEN VACCINS

14 January 2022

Comments: 0

Vrijdag 14 januari 2022–Ā Verschillende ontwikkelingslanden hebben in decemberĀ samen zowat 100 miljoen vaccindosissen geweigerd, omdatĀ die op het punt stonden te vervallen.Ā Dat melden de Verenigde Naties.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft al herhaaldelijk rijke landen ervan beschuldigd vaccins te hamsteren en armere landen enkel de vaccins te doneren die nog slechts een korte houdbaarheidsdatum hebben.Ā In oktober en november werden 15 miljoen dosissen AstraZeneca die door de EU waren gedoneerd aan verschillende landen, geweigerd.Ā Drie kwart daarvan was nog minder dan tien weken houdbaar op het moment dat ze aankwamen in het land van bestemming.Ā Alles samen zijn in december meer dan 100 miljoen dosissen geweigerd, voor het merendeel omdat ze bijna zouden vervallen.

Dat heeft de directrice van de dienst bevoorradingen bij Unicef, Etleva Kadilli, gezegd in het Europees Parlement. Unicef is een belangrijke partner in het Covax-initiatief, dat vaccins moet bezorgen aan ontwikkelingslanden.Ā Kadilli legde uit dat deze landen nood hebben aan vaccins die nog redelijk lang houdbaar zijn, om zo de vaccinatiecampagnes ter plaatse beter te kunnen plannen.
Wereldwijd zijn al meer dan 9 miljard doses toegediend. Maar in 90 landen is het doel om tegen eind 2021 40 procent van hun bevolking te vaccineren niet gehaald, hekelde WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.Ā Hij voegde eraan toe dat meer dan 85 procent van de bevolking op het Afrikaanse continent, ongeveer 1 miljard mensen, nog geen enkele dosis gekregen hebben.