AZP opent vernieuwd CT-scan Centrum

15 January 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 15 januari 2022- De Medische wetenschap is zeer dynamisch waarbij steeds de laatste technologieen worden toegepast. Als ziekenhuis met een academische doelstelling moet het AZP ook daaraan voldoen, geeft het medisch hoofd van de afdeling Radiologie, Iswardath Thakoer aan. Een Computed Tomografie- (CT)scan is volgens de radioloog geen luxe meer, maar een vereiste om top klinische zorg te kunnen aanbieden. Vandaag heeft de opening van het vernieuwde CT-scan Centrum in het Academisch Ziekenhuis plaatsgevonden.

Afdeling Radiologie is in de lift, geeft algemeen directeur van het AZP Claudia Marica-Redan aan. En met het krijgen of hebben van een ct-scan kan het ziekenhuis een bijdrage leveren aan betrouwbare diagnostiek. Het financieren van een CT-scan is een droom die werkelijkheid is geworden voor de afdeling radiologie,
De bouw is tot stand gekomen door financiering van de overheid, Staatsolie, Newmont Suriname en oliemaatschappij Rubis. Staatsolie-directeur Annand Jagesar voelt zich vereerd om samen met de overige partners te werken aan de opbouw van de gezondheidszorg in Suriname. Voor de bouw van het CT-scan gebouw is er in totaal US$107.000 gefinancierd.

Newmont onderkent het belang van duurzame en toegankelijke zorg voor de burgers van Suriname. Een van de doelstellingen van het bedrijf, biedt volgens Shirley Sowma-Sumter ruimte voor donatie van dit project.
De regering heeft vanaf haar aantreden contact gehad met het AZP. Het businessplan van de afdeling radiologie, dat sinds 2018 klaar ligt, is na het aantreden van Ramadhin goedbevonden. Door het businessplan van de radiologen heeft de minister gelden vrijgegeven om de CT-scan aan te kunnen kopen.

President Chandrikapersad Santokhi streeft ook naar prudent beleid in de bedrijfsvoering van het AZP, waarbij transparantie een van de belangrijkste peilers is. Door prudent beleid zal het ziekenhuis ook in staat zijn om haar eigen apparatuur aan te kunnen schaffen, vervolgt het staatshoofd.