Beelden tonen hoe rotswand bij stuwmeer plots instort op toeristenbootjes in Braziliƫ: minstens zeven doden

9 January 2022

Comments: 0

Zondag 09 januari 20222-Ā Minstens zeven mensen zijn om het leven gekomen en nog eens negen mensen zwaargewond geraakt door de instorting van een rotswand langs een groot stuwmeer in BraziliĆ«, zo meldt de lokale brandweer. Eerder werd gesproken van ten minste vijf doden.

Nog steeds zijn drie toeristen en dagjesmensen vermist. Vlak na de ramp stond het aantal vermisten op twintig, maar de meesten van hen konden via hun telefoon gelokaliseerd worden. De slachtoffers zaten in bootjes die onder een klif doorvoeren en door het vallende gesteente werden bedolven. Ook raakten mensen gewond door de metershoge golven die de instorting van de rotswand veroorzaakte.

Het ongeluk gebeurde zaterdag op een stuwmeer in de staat Minas Gerais, ruim 300 kilometer ten noordwesten van Rio de Janeiro. Sinds het optrekken van de stuwdam in 1963 trekken de wateren in deze streek toeristen. De ernstig gewonden zijn in medische centra in het plaatsje Passos opgenomen.

Plaatselijke media tonen beelden van de vallende rots. Onder het afgebroken gesteente voeren drie bootjes vol met mensen die zich in het toeristische gebied in de gemeente CapitĆ³lio op het water vermaakten. Op andere beelden is te zien hoe omstanders net voor het vallen van de rots waarschuwen dat ā€œer veel stenen naar beneden vallenā€ en naar inzittenden van andere bootjes roepen weg te gaan van de muur.

Het is nog steeds onduidelijk waarom het gesteente zich plotseling losmaakte van de klif. Volgens brandweerlieden was er de afgelopen dagen zware regenval in het gebied. Wel tonen beelden dat de rots bovenop zeker twee bootjes terechtkwam. De golven die de ineenstorting veroorzaakte in het meer, hebben ook andere kleine vaartuigen in problemen gebracht.

President Jair Bolsonaro retweette enkele videobeelden en meldde dat ā€œzodra de ongelukkige ramp plaatsvond, de Braziliaanse marine naar de locatie is verplaatst om slachtoffers te redden en de gewonden te vervoerenā€.

-nieuwsblad.be-