Biden belooft Oekraïne resoluut optreden bij eventuele inval door Rusland

3 January 2022

Comments: 0

Maandag 03 januari 2022- De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky in een telefoongesprek zijn steun toegezegd, mocht Rusland het land binnenvallen. Biden zei in dat geval “resoluut” te zullen optreden.

Zelensky schrijft op Twitter dat het gesprek met Biden de “bijzondere aard” van de relatie tussen de twee landen aantoont. Volgens Zelensky bespraken de presidenten de acties van Oekraïne, de Verenigde Staten en partners “om de vrede in Europa te behouden, zodat er geen verdere escalatie plaatsvindt”. “We waarderen de niet-aflatende steun voor Oekraïne.”

Zowel Biden als Zelensky liet in het gesprek weten de diplomatieke pogingen om de situatie op te lossen te ondersteunen. De relatie tussen Rusland enerzijds en Oekraïne en het Westen anderzijds staat onder druk. Rusland heeft aan de grens met Oekraïne zo’n 100.000 troepen verzameld.

Op 10 januari staat een gesprek gepland tussen Biden en de Russische president Vladimir Poetin. Diezelfde week zullen de NAVO en Rusland samenkomen en vindt er een overleg tussen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en Rusland plaats. De OVSE houdt in Oekraïne al jaren toezicht op naleving van de wapenstilstand tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger.

Vrijdag had Biden al een telefoongesprek met Poetin, waarin hij nog eens waarschuwde dat een invasie van Oekraïne niet zonder gevolgen zal blijven. Poetin zou op zijn beurt hebben benadrukt dat zware sancties tot een breuk met het Westen zullen leiden.

-Nu.nl-