De wereld haast zich met hulp aan Tonga

23 January 2022

Comments: 0

Zondag 23 januari 2022- Auckland is de grootste Polynesische stad in de wereld en Tonganezen zijn in grote getalen opgekomen om hun familieleden en vrienden in Tonga te ondersteunen. Een hulpcentrum is opgezet waar mensen voedsel, water en andere zaken naar Tonga kunnen sturen en om eenheid en veerkracht te tonen.

De openingsdag van deze hulp actie was zo populair dat velen weggestuurd moesten worden. De eerste containers zullen begin volgende week naar Tonga worden verstuurd. Regeringen sturen ook hulp; vliegtuigen uit Nieuw-Zeeland en Australië. landden op de internationale luchthaven nabij de hoofdstad Nuku Alofa, ondanks de landingsbaan bedekt is met was as afkomstig van de vulkaan. Twee schepen van de marine van Nieuw-Zeeland zijn ook gearriveerd met voorraden, duikers en onderwater onderzoeksuitrusting om te kijken of er schade is aangericht aan de scheepsroute en de haven.

“Terwijl de wereld zich focust op de stroom van hulp en het helpen bij het herstel van de bevolking van Tonga, zijn wetenschappers ook hard aan het werk en elke dag leren ze meer over hoe belangrijk de uitbarsting was.” Volgens wetenschappers is 1 kubieke km aan materiaal uit de vulkaan gespuwd en tenminste 30 km de lucht in gestuwd.

Nu wat van de community langzaam aan hersteld is, lukt het Tonganezen in Nieuw-Zeeland om families op het eiland te spreken. Nu is de aandacht van de mensen die hier zijn op het samenkomen om te doen wat ze kunnen om hun thuisland van ver te ondersteunen